Hofbauer: Osvald z Lucie, postrach ulice překonal rakovinu

20.05.2010 22:11

Kuba>

Obrázek “https://img.blesk.cz/img/1/article/561582_hofbauer.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.

SERIÁL: Blesk.cz odstartoval velký seriál o tom, jak se změnily dětské filmové hvězdy. Každý den přinášíme jeden velký příběh. Druhým v pořadí je herec Michael Hofbauer (46), Osvald z filmu Lucie postrach ulice. Co filmový Osvald dělá dnes a jaký byl jeho osud?

Žiju jen díky odvážným doktorům

Je jedním z dětských herců, jimž se role nevyhýbaly ani v dospělosti. A to přesto, že ho na konzervatoř nepřijali a on se vyučil prodavačem potravin. Pro filmování ho objevil režisér Zdeněk Zelenka (tehdy ještě jako pouhý asistent) na základní škole, když hledal dětské představitele do filmu Páni kluci - tam se taky malý Michael poprvé postavil před kameru.

Mnohem větší popularitu mu přinesl o pár let později Osvald z filmu Lucie, postrach ulice. Za honorář si tehdy pořídil vlastní filmařské vybavení. „Byl jsem technický typ, takže jsem si koupil ruskou kameru zoom a stříhací mašinu, abych mohl točit svoje vlastní věci. A našim jsem koupil koberce do bytu.“

Přes neúspěch s konzervatoří se Michael Hofbauer k divadlu nakonec stejně dostal - jako osvětlovač pracoval v Divadle na Vinohradech, kde se pravidelně objevoval i v menších rolích. I jako dospělý si zahrál v několika filmech, například v Tankovém praporu nebo v Želarech. V posledních letech se pravidelně objevuje v seriálu Ulice jako hospodský štamgast Rocky.

Popral se s rakovinou

Michael Hofbauer měl před pár lety namále. Malá bulka, kterou objevil na krku se neustále zvětšovala a on, místo aby běžel k lékaři, místo toho nakupoval pořád větší trička a košile, ve kterých by ho netlačila. Na divadelní chalupě, kam vyrazil s přáteli, mu kolegové položili obrazně řečeno nůž na krk: „Musíš k doktorovi“.

Jenže na pohotovosti jen mávli rukou, že se jedná o zánět, na který stačí antibiotika. Na nádor, který tak v tu dobu už bujel, ale samozřejmě nezabrala. „Přehazovali si mě pak jak horký brambor, říznout do toho si nikdo netroufal, až doktor David Tomášek z plastické chirurgie na Bulovce. Tehdy se navíc ukázalo, že v tom krku nemám nádor jeden, ale hned dva.“

Michael Hofbauer si i dnes uvědomuje, že nemá vyhráno, proto pravidelně dochází k panu doktorovi Pálovi na onkologii na Bulovce. Rakovina se už jednou vrátila a nikdo mu nemůže slíbit, že se to nebude opakovat. Kvůli své diagnóze je v plném invalidním důchodu a stoupající nájem ho přinutil přestěhovat se ze Žižkova na Dobříš. „Stěhování nelituju, je skvělé bydlet v klidu, a mít to do Prahy necelých 50 km. Dneska už bych neměnil.“

Živil se i jako uklízeč, nyní stříhá videa

Michael se v jedenadvaceti oženil a čekal příchod svého prvního potomka. Po návratu z vojny měl tak co dělat, aby uživil rodinu, pracoval proto na mnoha místech, uklízel, hrál v bigbeatové kapele a občas točil nějaké epizodní a malé role. V roce 1989 nastoupil jako osvětlovač do Divadla na Vinohradech, v několika hrách hostoval i jako herec. Michael tak zůstal v branži. Hofbauer je důkazem toho, že jak jednou člověk k tomuhle povolání přilne, tak se mu lehce neodchází. Jeho děti Barbora (23) a Michael (19) se pěkně potatili. Obě už si dříve zahráli v malých rolích na prknech Divadla Na Fidlovačce nebo Divadla na Vinohradech.

Na Vinohradech Hofbauer skončil, když lékaři zjistili, že má na krku nádor, který je zhoubný. Dostal tedy plný invalidní důchod a od té doby je doma. Nyní se živí stříháním videí.

Autor: Hana Pokorná, gam, Alena Němečková
blesk.cz

Zpět