Nyklová, Habartová, Šmídová: mají se bát AIDS?

11.03.2009 22:37

Kuba

https://www.maksimum.com/kadin/images/haber/aids.jpg

V posledních dnech se v Ulici mluví hlavně o jedné zvláštní nemoci. Tedy spíš o tom mluví naše známá trojka Nyklová, Habartová a Šmídová. A celá pekárne je teď na nohou. Zuzana Hrubá je onemocněna virem HIV, má tedy AIDS, mají se lidi, kteří se vyskytují v blízkosti Zuzany opravdu bát? A co malý František, když je jeho matka onemocněna musí být automaticky i on? Vše se dozvíte v tomto článku.

Paní Nyklová je opravdu na nohou, má strach a není sama, spolu s ní se bojí i Růža Habartová a od dnešního dnes se bojí i paní Šmídová. Ovšem bojí se oprávněně nebo si to jen namlouvají? Paní Nyklová se bojí všeho čeho se může jen dotknout Zuzana, bojí se i toho, když Zuzana dýchá, že by se vir HIV přenášel i dechem z člověka na člověka? To těžko, hold dámy v Ulici mají bujnou fantazii.

Jak se vir HIV přenáší?
> Nechráněným pohlavním stykem. Tímto způsobem se vir přenáší nejčastěji, ale Nyklová se v tomto případě bát nemusí.
> Krevní cestou. Touto cestou se většinou vir už nedá přenést. Všichni pacienti, kteří chtějí darovat krev jsou testováni, nemůže se tedy krev dostat z nemocného člověka na zdravého. I tady se tedy paní Nyklová bát nemusí. Možná jen, kdyby Nyklová a Zuzana používali stejnou injekční stříkačku, to se ale v jejich případě snad také nestane.
> Z matky na dítě. V tomto případě může být nakaženo dítě, které porodí žena s virem HIV. V případě Nyklové se i toto stát rozhodně nemůže.

Jak se vir HIV nepřenáší?
Například podáním ruky, používání společného telefoního sluchátka nebo nádobí. Nikdy nebyl prokázán i způsob nákazy líbáním s nakaženým člověkem. Je dokonce prokázáno, že sliny vir ničí. Ovšem líbání může být nebezpečné v případě poranění úst. Na tento způsob by si tedy jedinci měli dávat pozor. Zcela bezpečné je i například koupání v jednom bazénu.

Je tedy jasné, že Nyklová, Habartová, Šmídová a další obyvatelé Ulice, kteří mají trochu větší bujnou fantazii se nemůžou nakazit. Rozhodně to nejde přes malého Františka a blízké Zuzany. Zuzana může i nadále pracovat v pekárně, nic nemůže ohrozit provoz pekárny. Stárek tedy Zuzanu nemůže vyhodit, protože k tomu nemá důvod, i když, takový člověk si ho vždycky najde a to můžete sledovat v následujících dílech Ulice, tak se dívejte.

 

Zpět