Cukroví z Ulice


Vánoce - k nim patří nejen dárky, stromeček, pohádky, ale také cukroví. Snad v každé dobré domácnosti to v prosinci voní vánočním cukrovím, které provoní celý byt či dům. Maminky pečou, děti nenápadně ochutnávají a všichni se těší, až se svým výrobkem budou moc pochlubit ostatním.

My jsme pro vás připravili tento nový vánoční speciál, ve kterém vám představíme několik známých receptů. Abychom ovšem zachovali to, že tento web je především o Ulici, tak každý recept bude mít svého zástupce, který představuje jednu postavu z Ulice. Vše je pouze fiktivní, žádný recept nepochází přímo od dané postavy. Ale věříme, že vám našemi recepty uděláme radost.

Máte svůj oblíbený recept na vánoční cukroví? Tak nám ho pošlete a určitě se tady objeví, protože tady nemusí být jen Cukroví z Ulice, ale i Cukroví z ulice. Recepty posílejte na:

fanclub-ulice@wbs.cz

Nadýchané ořechové rohlíčky Terezy Jordánové

https://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/365x205/Jan2013/1433028.jpg?7161

Ingredience:

  • 100 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 125 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 125 g másla

Příprava:

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme do chladničky do druhého dne odpočinout. Z těsta odkrajujeme kousky a prsty je vtlačujeme do formiček rohlíčků tak, aby nebyly moc plné, těsto se při pečení vyfoukne. Formičky vložíme do trouby předem vyhřáté na 140° a pečeme asi 20 minut. Ještě horké vyklepneme z formiček. Necháme vychladnout, konce rohlíčků namáčíme do čokoládové polevy.

Zdroj receptu: www.novinky.cz


Huraské koláčky Vlastimila Peška

https://media.novinky.cz/429/404293-original1-351ig.jpghttps://image.tn.nova.cz/media/images///365x205/Mar2009//28133-web-2dedb2.jpg

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g ořechů
  • 200 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky

Příprava:

V míse smícháme všechny sypké suroviny včetně ořechů. Přidáme nakrájené máslo. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme ho v chladničce odpočinout do druhého dne. Těsto rozkrájíme na čtvrtiny, z každé vyválíme váleček o průměru cca 2 cm a odkrajujeme asi 0,5cm kousky. Z nich tvarujeme kuličky, které pokládáme na plech vyložený papírem na pečení. Poté do nich vytlačíme koncem vařečky důlky. Pečeme v předehřáté troubě při 180° asi 7 minut. Koláčky necháme vychladnout. Smícháme 150 g rybízové marmelády a 75 g moučkového cukru a plníme do důlků.

Zdroj receptu: www.novinky.cz


Kokosové kuličky Kláry Peškové

https://vanocnicukrovi.cz/img/recepty/09_kokosove_koulicky.jpghttps://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/365x205/Jul2013/1529603.jpg?94ea

Ingredience:

  • 150 g bílé čokoládové polevy
  • trochu rumové tresti
  • 50 g tuku
  • 100 g kokosové strouhanky
  • papírové košíčky

Příprava:

Polevu rozpustíme podle návodu na obalu. Přidáme rumovou příchuť a tuk. Mícháme tak dlouho, až se rozpustí. Do hmoty vmícháme kokosovou strouhanku. Necháme trochu zchladnout a utvoříme malé kouličky (průměr asi 2 cm). Vložíme do košíčků. Košíčky dáme do chladničky.

Zdroj receptu: www.vanocnicukrovi.cz


Kokosky Jardy Hejla

https://vanocnicukrovi.cz/img/recepty/04_kokosky.jpghttps://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/365x205/Jul2012/1161992.jpg?d41d

Ingredience:

  • 130 g kokosu
  • 350 g cukru krupice
  • 7 bílků
  • 40 g hrubé mouky
  • citrónová kůra

Příprava:

Kokos, cukr a 4 bílky dobře promícháme a tuto směs za stálého míchání nahřejeme ve vodní lázni. Pak necháme vychladnout. Rozředíme 3 bílky a přidáme citrónovou kůru, prosátou mouku a dobře vše promícháme. Pak nastříkáme na plech a ve vyhřáté polootevřené troubě upečeme.

Zdroj receptu: www.vanocnicukrovi.cz


Medvědí tlapky Miriam Hejlové

https://vanocnicukrovi.cz/img/recepty/03_tlapky.jpghttps://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/365x205/Sep2008/26598-web-68fc31.jpg?d41d

Ingredience:

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 250 g moučkového cukru
  • 70 g strouhaných oříšků
  • 2 žloutky
  • trochu skořice
  • citrónová kůra

Příprava:

Odvážíme si kvalitní hladkou mouku, přidáme cukr a máslo nakrájené na kousky. Oříšky lze namlet nebo nastrouhat (podle zvyklostí). Dále přidáme dva žloutku, skořice tak na špičku příborového nože a strouhanou citronovou kůru z dobře omytého citronu. Vše zpracujeme rukama v hladké a lesklé těsto. Necháme odpočinout v chladnu alespoň dvě hodiny. Dle chuti můžeme samozřejmě přidat hřebíčky a skořici roztlučeme v hmoždíři nebo umeleme na strojku na koření. Kousek těsta natlačíme do formičky tak, aby uprostřed bylo těsta méně než na okrajích. Důlek se vyplní při pečení. Pečeme ve středně zahřáté troubě do chvíle, kdy začnou okraje formiček růžovět. Vyklápíme velmi opatrně ještě teplé a ihned obalujeme v moučkovém cukru. Upozornění: Toto cukroví pečeme s předstihem, protože je lepší, když nějakou dobu uleží. Ovšem pokud vydrží před mlsouny.

Zdroj receptu: www.vanocnicukrovi.cz


Včelý úly Lumíra Nykla

https://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10084897100/recepty/recept690.jpghttps://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/365x205/Jul2012/1024274.jpg?ee32

Ingredience:

  • 1 balíček piškotů
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce mletých ořechů
  • 60 g másla

Krém:

  • 100 g másla
  • 1 žloutek
  • 100 g cukru
  • 2 lžíce rumu

Příprava:

Dětské piškoty rozdrtíme. Metody drcení mohou být různé, osvědčilo se drcení piškotů vložených mezi dva hedvábné papíry válečkem na těsto. Nasypeme do mísy a rukama smícháme s ostatními surovinami. Rum lze nahradit stejným množstvím mléka, lze kombinovat i mléko s rumem. Množství ořechů může být pohyblivé, dokonce je lze vůbec vynechat, ale odrazí se to na chuti. Výsledné těsto má být pevné, čokoládové barvy, téměř hladké (záleží na kvalitě rozdrcení piškotů). Můžeme jej dát na chvíli do chladu a věnovat se přípravě náplně. Tu připravujeme nad párou tj. menší hrnek dáme do většího, kde je na dně pár centimetrů vody, která se zahřívá. Do vnitřního hrnku dáme žloutek a lžíci moučkového cukru a nad párou rozšleháme. Ještě do teplé hmoty postupně nakrájíme polovinu kostky másla a necháme ho rozpustit. Odstavíme z ohřívání a jako příchuť můžeme přidat rum nebo koňak. Pro vytváření včelích úlů potřebujeme formičku včelího úlu (lze zakoupit v domácích potřebách). Na začátku vymažeme formičku pečlivě máslem - je důležité pro dobré vyklápění. Připravíme si talířek s krupicovým cukrem. Z těsta oddělíme přiměřený kousek např. kávovou lžičkou, rukama utvoříme kuličku, tu obalíme lehce v krupicovém cukru a vložíme do formičky. Co nejvíce vtiskneme a zarovnáme do roviny s horním okrajem formičky. Vytvoříme otvor na náplň a lžičkou ji naplníme. Přiklopíme piškotem. Hotové včelí úly dáme do chladna ztuhnout.

Zdroj receptu: www.vanocnicukrovi.cz


Vanilkové rohlíčky Lenky Hejlové

https://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10084897100/recepty/recept689.jpghttps://fanclub-ulice.wbs.cz/1542693.jpg

Ingredience:

  • 160 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • 50 g blanšírovaných, oloupaných a suchých na jemno nastrouhaných mandlí
  • 110 g másla
  • 1 vanilkový cukr
  • trocha nastrouhané citronové kůry
  • 1 žloutek
  • 80 g moučkového s 2 balíčky vanilkového cukru na obalení rohlíčků

Příprava:

Na vál si připravíme prosetou mouku, cukr, vanilkový cukr, citrónovou kůru a mandle. Do toho rozsekáme máslo (můžeme ho nastrouhat na hrubém struhadle), přidáme žloutek a vypracujeme dobře a lehce hladké těsto. Zabalené do mikrotenové fólie vložíme těsto na 15min. do chladničky. Z těsta vyválíme dlouhý váleček a ten nakrájíme na stejné kousky (vyzkoušíme si uválet jeden rohlíček kvůli velikosti kousků) a z těch děláme pomocí rukou malé rohlíčky (vytváříme je ve dlani levé ruky pomocí ruky pravé tak, aby vznikl rohlíček, který je uprostřed baculatější a zužuje se k oběma stranám, ne však do úplné špičky). Rohlíčkům zahnu rožky a položíme je na suchý, pečícím papírem vyložený plech. Rohlíčky pečeme v předem vyhřáté troubě na 170-180°C podle jejich velikosti (asi 8-10min.). Ke konci pečení jeden rohlíček obrátíme a drží-li pohromadě a je-li naspodu slabě narůžovělý, rohlíčky jsou upečené. Rohlíčky musí vypadat bíle! Stáhneme pečící papír s rohlíčky s plechu a necháme je chvíli zchladnout. Potom je ještě teplé obalujeme ve směsi cukru a klademe je na mísu, nebo je uschováme v chladnu ve vzduchotěsné krabici do upotřebení.

Zdroj receptu: www.vanocnicukrovi.cz


Vánoční perníčky Zuzany Hrubé

https://img.ceskatelevize.cz/program/porady/10084897100/recepty/recept537.jpghttps://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/365x205/Jan2009/27680-web-7ea9ba.jpg?d41d

Ingredience:

  • 650 g hladké mouky
  • 200 g cukru moučky
  • 150 g medu
  • 3 vejce
  • 70 g másla
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžičky perníkového mletého koření (skořice, anýz, fenykl, hřebíček, badyán)
  • 1 vejce na potření UPEČENÝCH perníčků
  • Poleva na zdobení: 2 bílky, 240 g moučkového cukru, 4 kapky citronové šťávy

Příprava:

Všechny suroviny kromě posledního vejce na potření smícháme v míse a vypracujeme hladké těsto. Je nutné jej nechat minimálně 15 minut odpočinout. Z těsta vyválíme na pomoučeném vále placku o síle asi 2-3 mm a vykrajujeme tvořítky na cukroví různé tvary. Pečící plech vytřeme mastným papírem (obal od másla nebo jiného tuku). Na plech dáváme perníčky kousek od sebe, protože se při pečení trochu zvětší. Pečeme asi při 170 C. Jakmile perníčky začnou růžovět na okrajích, vyndáme je i s plechem z trouby a ještě na plechu a horké je potíráme rozšlehaným vajíčkem - udělá se tak na nich lesklá a pěkná glazura. Teprve po zaschnutí se sundáváme s plechu.

Příprava polevy na zdobení - výše uvedené suroviny třeme vařečkou, až vznikne hustá hmota. Hustota hmoty je velmi důležitá, pokud není správná zdobení se roztéká a není pěkné. Pomůckou při zdobení je papírový kornout, který vyrobíme stočením běžného papíru formátu A5. Do kornoutu naplníme část polevy (asi 2 -3 polévkové lžíce), kornout nahoře dobře uzavřeme a polevu nanášíme na perníčky spodním malým otvorem kornoutu.

Zdroj receptu: www.vanocnicukrovi.cz