Koňakové věnečky

03.12.2009 18:28

Na asi 75 kousků:
1 vejce
250 g hladké mouky
1/4 lžičky amonia
150 g vychlazeného másla
100 g moučkového cukru
2 lžíce koňaku
50 g vlašských ořechů
mouka na vál

 

Vejce rozklepneme a oddělíme bílek od žloutku. Bílek necháme stranou. Z mouky, amonia, vloček másla, moučkového cukru, žloutku a koňaku rychle vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do folie a chladíme minimálně 60 minut.

Mezitím nasekáme najemno oříšky. Těsto na lehce pomoučeném vále vyválíme asi na 1 cm vysoký plát. Formičkami ve tvaru věnce o dvou rozdílných velikostech vypichujeme příslušné tvary. Zbytek těsta znovu prohněteme, rozválíme a vypichujeme.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Koňakové věnečky položíme na vymaštěný plech nebo pečicí papír. Věnečky potřeme bílkem a posypeme nasekanými oříšky. Pečeme 6 - 8 minut.

Zpět