Mandlové hvězdičky

03.12.2009 18:33

Na asi 60 kousků:
200 g javorového sirupu (nebo medu)
650 g másla
65 g cukru
po 40 g citronátu a oranžátu
1 lžička nastrouhané citronové kůry
40 g mletých mandlí
1 lžička skořice
250 g hladké mouky
špetka soli
2 lžičky kypřicího prášku
100 g vyloupaných mandlí
1 bílek

 

Svaříme sirup s cukrem a máslem. Zahříváme tak dlouho, dokud se cukr úplně nerozpustí. Směs necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Citronát s oranžátem nakrájíme na malé kousky. Spolu s citronovou kůrou, skořicí a mandlemi je vmícháme do sirupu. Přidáme mouku se solí a kypřicím práškem a vypracujeme těsto.

Troubu rozpálíme na 200 °C. Z těsta vyválíme placku vysokou 3 mm. Vykrájíme malé hvězdičky a vyrovnáme je na papírem vyložený plech.

Cukroví potřeme bílkem a do středu každé hvězdičky zasadíme po 1 mandličce. Pečeme přibližně 10 - 12 minut.

Zpět