Mandlové perníčky

03.12.2009 18:16

180 g moučkového cukru
180 g másla nebo rostlinného tuku
180 g mandlí (mohou být i vlašské ořechy)
1 vejce
2 lžíce tekutého medu
5 lžic mléka
1/2 lžičky skořice
špetka muškátového oříšku
2 hřebíčky
1 lžička prášku do perníku
350 g hladké mouky
strouhaná kůra z celého citronu
1 vejce na potření porníčků

 

Mouku, cukr, koření, strouhané mandle a citronovou kůru smícháme a zaděláme se směsí rozehřátého másla, mléka, medu a vejce na hladké husté těsto. Přikryjeme ho folií a necháme v chladu odpočinout nejméně hodinu.

Na pomoučené desce těsto rozválíme na tenkou placku (3 mm) a formičkami vykrájíme tvary.

Rozložíme je na vymaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech, potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlkami mandlí. Pečeme v předehřáté troubě při střední teplotě.

Po vychladnutí můžeme zdobit průhlednou cukrovou polevou. Tyto sušenkové perníčky se dají prodávat bez rozležení.

Zpět