Marcipánová štóla s griotkou

03.12.2009 18:20

Na asi 20 kousků:
240 g rozinek
po 50 g citronátu, oranžátu a kandovaných višní
3 lžíce rumu
500 g polohrubé mouky
1 kostka droždí
130 g cukru
150 ml mléka
1 vejce
2 žloutky
300 g másla
1 lžička strouhané citronové kůry
sůl
perníkové koření
vanilkové aroma
200 g sekaných mandlí
50 g marcipánu
3 lžíce griotky
240 g moučkového cukru

 

Rozinky, citronát, oranžát a kandované višně pokapeme rumem a necháme 2 hodiny odležet.

Uděláme kvásek. Promícháme se lžící cukru, trochou mléka a mouky. Necháme kynout 15 minut. Přidáme mléko, zbytek cukru, vejce, žloutky, 200 g másla, citronovou kůru, sůl, lžíci perníkového koření. Přihněteme 1/2 lahvičky vanilkového aroma, mandle a směs ovoce. Necháme kynout 40 minut.

Uhněteme marcipán s griotkou a se 120 g moučkového cukru. Utvoříme váleček a vyválíme do obdélníku. Do středu dáme kousky marcipánu.

Těsto sbalíme do štóly. Necháme kynout asi 20 minut na vymaštěném plechu. Předehřejeme troubu na 180°C. Pečeme 60 minut. Ještě teplou štólu potřeme 100 g rozpuštěného másla a pocukrujeme.

Zpět