Možná je to vaše (U)ulice...

09.09.2009 19:06

Kuba

Obrázek “https://www.metro.cz/images/stories/metro_stuff/ulice.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.

Deník Metro v hostivařských filmových ateliérech sledoval, jak se natáčí seriál. Odvažte se prožít každý den. To je jedno z hesel nekonečného seriálu Ulice v televizi Nova, který vstoupil posledním srpnovým dnem už do pátého roku svého vysílání. Na jeden natáčecí den vyrazil do Hostivařských filmových ateliérů i deník Metro.


Hned u vchodu do vrat filmových ateliérů upoutá zrak kolemjdoucích velký červený nápis, který známe ze všech ulic, v níž bydlíme. Tenhle informuje, že ale vcházíme do ulice s velkým „U“. Tedy té seriálové. Cesta do dvou natáčecích interiérových studií vede kolem Coolny, hospody U Jindřicha zvané U Henryho, v dálce vidím tetovací studio Libušky Nekonečné, a když se ohlédnu, pak i pekárnu vyhlášené místní drbny Nyklové. Vedle stojí známý dům s popisným číslem 7. V něm se odehrávají osudy všech hrdinů seriálu. Skoro se nechce věřit, že vše jsou pouhé kulisy…
V den, kdy ale měl deník Metro možnost zúčastnit se natáčení, žádné scény venku předepsané nebyly, a tak jsem vyrazila do interiéru.

Potkala jsem představitelku Lídy i Moniky Farské (Jana Bigusová a Anna Fixová), také Ilonu Svobodovou, která hraje v seriálu jejich matku. Pospíchaly. Čas je totiž při natáčení vzácnou veličinou, vše má svá přísná pravidla.
Než znovu zazní klapka a rozjede se další natáčení, provádí mě Lucie Juráčková z tiskového oddělení TV Nova interiéry. Zjišťuji, že z bytu Jordánových stačí jen pár kroků, abych se dostala k Nekonečným. Pár kroků a jsem v kanceláři Lumíra Nykla na radnici. „Působí to trochu jinak než potom na obrazovce, co?“ ptá se Juráčková. Má pravdu. Stačí prostory vhodně nasvítit, kamerou zabrat z určitého úhlu a dojem je úplně jiný. Tento den se natáčí série podzimních dílů. „V televizi se objeví první z nich 11. listopadu,“ zasvěcuje mě do časové posloupnosti natáčení Juráčková. Kolem projíždějí pojízdné věšáky s oblečením. Jelikož díly poběží v listopadu, oblečení je již zřetelně podzimní. Vybírá ho výtvarnice seriálu Iva Horáková. „Nakupuje v různých obchodech, přizpůsobuje oblečení typově představitelům jednotlivých postav. Samozřejmě že to ale s nimi konzultuje, je důležité, aby se v oblečení cítili přirozeně,“ vysvětluje opět Lucie Juráčková.

V chodbě před nahrávacími studii voní guláš z místního bufetu, opodál hraje skupinka komparsistů karty, někteří mezi sebou živě diskutují. „Jejich chvíle“ přijde za pár okamžiků, kdy naplní hospodu U Henryho jako hosté. „Dělám to už přes dvacet let, je to pro mě droga, kterou potřebuju. Natáčení seriálu Ulice je moc fajn, poněvadž tu máme i dobré zázemí. Někdy, když se ale natáčejí filmyněkde venku, jsou to velmi tvrdě vydělané peníze,“ přiznala jedna z komparsistek. Přesto ji atmosféra natáčení a blízkost herců nepřestává lákat znovu a znovu. Muž, který sedí vedle ní, je komparsistou „jen“ pět let. Přivydělává si tím k důchodu. Jména prozrazovat nechtějí. „To víte, my něco řekneme, a agentura, co nás sem posílá, na nás zanevře,“ zdůvodňují svoji anonymitu. Dodávají ale, že většina z nich, když má čas, se na seriál Ulice v podvečerních hodinách všedních dnů dívá. Zda pro osobní kontrolu, jak před kamerou vypadají, neřekli.

Konečně přichází ten okamžik, kdy se herci i komparsisti zvednou a odcházejí před kameru. U jednoho ze stolků hospody U Henryho (ano, je to ta, která je ale oficiálně pojmenovaná U Jindřicha), sedí Lída a Monika Farských a diskutují o nevydařeném vztahu Moniky. S kým a proč nevydařeným, je pro běžné diváky v tuto chvíli záhadou, avšak díly, jež v září a říjnu televize Nova odvysílá, určitě tajemství odhalí. Nejdřív se zkouší bez kamery pouze dialog obou sester. Režisér Kryštof Hanzlík, jenž má v tomto dnu službu - celkem je režisérů totiž v seriálu osm -styl dialogu jen drobně poopraví a už je tu klapka - a jede se.
Děvčata Farských diskutují, komparsisté volně procházejí restaurací, upíjejí pivo či víno ze skleniček na stolcích. „Prosím vás, upíjejte ale jen po trochách, ať nám do konce natáčení ve skleničkách ještě něco zůstane,“ upozorňuje komparsisty rekvizitář. „Nemyslete si, že se tady při natáčení v hospodě celý den pije. Pivo je nealkoholické, i jiné nápoje se alternují,“ podotýká Juráčková.

Část jednoho dílu je hotová, jela se naostro pouze dvakrát. Herečky utíkají do maskérny napít se či něco menšího sníst. Obě z hostivařských ateliérů záhy odjíždějí za dalšími povinnostmi. Před kameru se chystá Petr Vacek - táta Jordán, spolu s Petrem Vrškem, který hraje ji Pavla Tesaříka. Děj jednoho dílu se z toho poskládat nedá. „Musíte si počkat a dívat se,“ odolává zvědavým otázkám o vývoji děje produkční Jan Šimek.

Když není ulice jako Ulice Za námětem nekonečného seriálu stojí Radek Bajgar, Michal Reitler, Otakar Kosek a také Boro Radojčič. Šéfrežisérem je Stano Sládeček, šéfautorem Lucie Paulová. Spolu s ní vytváří dějové linky dalších šest autorů. Díly se natáčí vždy přibližně dva měsíce dopředu formou cyklů. Jeden cyklus má deset dílů. Točí se tři týdny. Průměrně denně sleduje Ulici milion a čtvrt diváků. Na zlatý stupínek v různých televizních anketách dosud ale nedosáhla. V popularitě ji zatím předbíhala Pojišťovna štěstí a Ordinace v růžové zahradě. Jak to bude dál?

České podzimní seriály v televizi TV Nova - Ulice, Ordinace v růžové zahradě Prima TV - Velmi křehké vztahy (VKV) ČT - Vyprávěj TV Barrandov - Odsouzené
 
autor: Alena Hechtová
metro.cz
Zpět