Norimberské perníčky

03.12.2009 18:15

300 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
50 g mandlí
50 g lískových oříšků
50 g vlašských ořísků
50 g proslazeného kandovaného ovoce
50 g rozinek
1/2 lžičky skořice
5 tlučených hřebíčků
špetka mletého badyánu
1 lžíce kakaa
strouhaná citronová kůra
šálek mléka
3 lžíce medu
2 lžíce rozehřátého rostlinného tuku
100 g cukru
1 vejce

 

V teplém mléce rozpustíme med, tuk a cukr a nakonec zašleháme vejce. Na vál připravíme všechny sypké přísady, promícháme je a zaděláme medovým mlékem. Pokud se nám těsto zdá příliš měkké, přidáme trochu mouky. Dobře propracované těsto dáme do mikrotenového sáčku nebo ho přikryjeme alobalem, aby neosychalo, a necháme v chladu odležet alespoň 2 hodiny.

Pak je vyválíme na 1/2 cm tlustou placku, z níž vykrájíme kolečka různých velikostí. Upečeme je na plechu vyloženém pečicím papírem v nepříliš horké troubě, aby med nekaramelizoval a nehořkl.

Po vychladnutí potřeme kousky bílkovou, rumovou nebo citronovou polevou (na 125 g prosátého moučkového cukru 1 bílek a 1 lžička rumu nebo citronové šťávy). Perníčky se musí alespoň 14 dní odležet.

Zpět