Ozdobné perníčky na stromeček

03.12.2009 18:18

Na asi 20 kousků:
100 g másla
10 lžic tekutého medu
130 g cukru
1 vejce
ostrouhaná kůra z 1 citronu
350 g hladké mouky
1 1/2 lžíce kakaa
4 lžičky skořice
3 lžičky hřebíčku
1 lžička muškátového květu
1 1/2 lžičky zázvoru
1/4 lžičky kardamomu
(všechno koření mleté)
1/2 lžičky prášku do pečiva
po 75 g oranžátu a citronátu
2 lžíce pomerančové šťávy

 

Máslo, med a cukr dáme do středně velké třecí mísy a ušleháme metlou elektrického ručního strojku na sníh do husté pěny.

Zapracujeme vejce a ostrouhanou citronovou kůru.

Postupně vehněteme do medové hmoty mouku, kakao, skořici, hřebíček, muškátový květ, zázvor, kardamom, prášek do pečiva a jemně posekaný oranžát a citronát.

Těsto důkladně prohněteme rukama na lehce pomoučeném vále, až je vláčné. Uválíme kouli, kterou potom přikryjeme nebo zabalíme do průsvitné fólie, uložíme ji asi na 2 hodiny do chladničky.

Předehřejeme troubu asi na 160 °C. Těsto vyválíme mezí dvěma listy fólie do plátu silného zhruba 5 mm. Vypichujeme, popřípadě vykrajujeme různé ozdobné tvary.

Perníčky rozložíme na pečlivě vymaštěný nebo pečicím papírem vyložený plech a pečeme na střední liště trouby 20 - 30 minut. Okraje pečiva mají být lehce zhnědlé. Do každého kousku ještě zatepla vypíchneme pletací jehlou dírku pro stužku. Perníčky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.

Moučkový cukr utřeme dohladka s pomerančovou šťávou. Hotovou hmotu nalijeme do zdobicího sáčku a perníčky s ní ozdobíme.

Zpět