Právnička "Elen Mrázová" čeká již rok a půl na ledvinu

24.06.2010 10:03

Kuba>

Obrázek “https://i.idnes.cz/10/063/gal/TAJ33feda_191143_11109520.jpg” nelze zobrazit, protože obsahuje chyby.

Krutý osud zasáhl herečku Evu Elsnerovou (Elen Mrázová) před rokem a půl, kdy ji kvůli vzácné nemoci v těhotenství selhali ledviny. Bohužel osud ji nepřál a o dítě přišla. Od té doby herečka bezmocně čeká na správného dárce, který by ji ledvinu mohl dát. Herečka žije jen díky tomu, že třikrát týdně dochází do nemocnice na dialýzu. Herečka i lékaři jsou bezmocní, můžou jen čekat na správného dárce. Na transplantaci ledvin v České republice ovšem čeká více jak sedm set pacientů.

Orgánů je málo a to chce změnit vláda, která připravila plán, díky kterému se transplantace může zlepšit. Herečka by za ledvinu dala cokoliv, kdyby to šlo: "Jsem ochotná vzít si hypotéku, kdyby se našel někdo, kdo by byl ochotný to udělat," říká pro server idnes.cz herečka. Nový plán vlády dovoluje "měnit" orgány i mezi státy, herečka by tak mohla dostat ledvinu od někoho ze zahraničí "Je to šance. Mám krev nulu, ledvinu mohu dát komukoliv, ale přijmout zase jen od nuly. Co když se v Česku nikdo takový neobjeví?" dodala Elsnerová.

Nový vládní plán na transplantaci také představuje tzv. model kulový blesk. Je to jednoduché, pacient nemá v rodině vhodného dárce, ale ten by chtěl pomoc, může tím, že ledvinu daruje jinému pacientovi, kterému zase jeho příbuzný nemůžou ledvinu darovat. Tímto se udělá kolečko a navzájem si "promění" ledviny. Od tohoto způsobu hodně očekávají i lékaři, šance získat vhodného dárce by se totiž velmi zvýšila a je vhodnější, když je ledvina od žijícího dárce.

Herečka Eva Elsnerová je silná žena a se svou "bezmocí" bojuje statečně. Nezbývá jí nic jiného, než čekat, až se objeví vhodný dárce. Herečka i přes svou nemoc stále hraje v divadle i v seriálu Ulice, kde si ji spousta diváků oblíbila jako právničku Elen Mrázovou, tu právničku, která do vězení dostala Kukačku. Náš web herečce drží palce.

zdroj informací a fotky: idnes.cz

Zpět