Vánočka

03.12.2009 18:42

Na 1 vánočku:
Těsto:
1/4 l mléka
40 g droždí
100 g cukru krupice
500 g polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
3 žloutky
kůra ze 1/4 chemicky neošetřeného citronu
muškátový oříšek
200 g tuku
60 g rozinek
hladká mouka na posypání válu a těsta
1 bílek na potření
Dohotovení:
1 žloutek
1 lžička mléka
30 g loupaných mandlí
moučkový cukr na posypání

 

Kvásek připravíme ze 2 lžic vlažného mléka, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky, zamícháme, přikryjeme a necháme vykynout. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme žloutky, cukr, strouhanou citronovou kůru a špetku strouhaného muškátového oříšku. Vzešlý kvásek vlijeme do mísy, přidáme rozehřátý tuk a těsto opatrně zaděláváme, přiléváme zbytek vlažného mléka. Nejprve je těsto řídké, dalším zpracováním houstne.

Když je těsto hladké a lesklé, vyklopíme je na pomoučený vál a zpracováváme, až se válu nechytá. Tuhé těsto dáme do mísy vysypané moukou, vršek poprášíme, zakryjeme ubrouskem a dáme do tepla vykynout. Rozinky propláchneme a necháme okapat.

Na plech dáme pečicí papír. Těsto vyklopíme na vál, zapracujeme do něj rozinky a rozdělíme ho na 8 stejných dílů, z nichž vyválíme prameny. Spodní díl upleteme ze 4 pramenů, položíme na plech (střed trochu promáčkneme) a potřeme rozšlehaným bílkem. Přiložíme střední díl spletený ze 3 pramenů, opět střed trochu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední pramen rozpůlíme, vyválíme na potřebnou délku 2 prameny, které stočíme a položíme navrch vánočky. Nedopletené konce podsuneme pod ni. Vánočku necháme ještě chvíli kynout, potřeme žloutkem rozšlehaným s mlékem a posypeme mandlemi. Aby se vánočka nesesunula, vpíchneme do ní 2 špejle, dosahující až na plech.

Vánočku dáme do trouby předehřáté na 190 °C, asi po 10 minutách pečení troubu zmírníme na 175 °C a dopečeme. Začne-li se vánočka shora příliš rychle barvit dočervena, přikryjeme ji alobalem, aby se nespálila. Pečeme 45 - 50 minut a špejlí zkoušíme, zda je celá vánočka dobře propečená. Vychladlou vánočku pocukrujeme.

Zpět