Vánoční hvězdy s cukrovou polevou

03.12.2009 18:33

Na asi 40 kousků:
125 g cukru
50 ml kávy
125 g nugátového krému
150 g másla
1/2 lžičky mletého hřebíčku a mletého zázvoru
1 lžička skořice
kůra z 1 citronu
1 lžička potaše
400 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
1 bílek
1 lžíce citronové šťávy

 

Silnou kávu s cukrem prohřejeme. Vmícháme nugátový krém. Ušleháme máslo. Vlažnou nugátovou směs po částech vmícháme do másla. Potaš rozpustíme v 1 lžíci vody a přidáme do vzniklé směsi. Mouku prosejeme a po částech ji vmícháme do těsta. Přikryjeme a uložíme na 2 dny do chladu.

Troubu předehřejeme na 220 °C. Těsto na pomoučeném vále rozválíme na sílu 0,5 cm. Vypichujeme hvězdy. Na plech položíme pečicí papír, poskládáme hvězdy a pečeme 8 minut. Dáme vychladnout.

Moučkový cukr prosejeme. Bílek lehce rozšleháme. Obojí smícháme s citronovou šťávou. Z pergamenu vyrobíme kornout s 2 mm otvorem. Naplníme polevou a hvězdy ozdobíme.

Zpět